1149 Budapest, Mogyoródi út 47.

H - P 10:00-19:00 | Szombat: Igény szerint

+36 70 618 4137

doin

Do-in

A do-in tulajdonképpen egy japán meridián "jóga", egy olyan módszer, amely segít megőrizni testi-lelki egészségünket.

Eredeti jelentése (az ősi Kínában tao-yin) az energiapályák nyújtása, nyitása, az energia irányítása. A nyújtások mellett légzőgyakorlatokat, finom, tudatos érintéseket, valamint ütögetéseket és önmasszírozó mozdulatokat végzünk.

Fizikailag tekintve a do-in alatt, akár mint a jóga esetében, javul az állóképesség, az egyensúly érzék, erősödnek a hát izmok, a tartó izmok, harmonizálódik a két agyfélteke. Saját határainkon belül mozogva nyújtott, kitartott, statikus mozdulatokat végzünk.

A gyakorlatok néha nem könnyűek, de igen egyszerűek, ösztönösen is végzünk hasonlókat. Itt rendszerbe van téve minden olyan mozdulat, amely elősegíti, hogy a betegségekkel szemben ellenállóbbak legyünk, problémáinkat könnyebben megoldjuk, hogy egyszerűen kioldjuk magunkból a feszültséget, jól tudjunk koncentrálni, pihenni.

doin4

A do-in azon keleti alap felfogásra épül, miszerint a bennünk áramló életenergia, a csi (japánul ki) energiapályákon, meridiánokon keresztül történik és ahhoz, hogy energiánk szabad áramlását – ezzel egészségünket – biztosítsuk, rendszeres gyakorlásra van szükség. A gyakorlatok végzése aktív meditatív mozgást jelent egész testi és energetikai rendszerünk számára, közben lehetőséget ad a figyelem és a test-tudatosság fejlesztésére. Teljes figyelemmel jelen lenni az ujjad végéig, sőt még tovább is!

A keleti szemlélet meggyőződése, hogy testünk tökéletes öngyógyító erővel bír. Amennyiben ezt kevéssé érezzük magunkban, a do-in gyakorlatok test-tudatos végzése, mint mozgásterápia, segít felébreszteni ezen képességünket s újra élénknek, energikusnak, frissnek érezhetjük magunkat. Hatása: energetizálás, immunerősítés, rehabilitáció, lazítás.

A do-in képes a nyugati emberhez, illetve a modern életvitelhez igazodni, így lehetőséget adni a szervezet karbantartására, a betegségek megelőzésére.

A régmúlt emberének művészi mozgásformával ötvözött öngyógyító rituáléi számunkra is hasznosak modern, pörgő, igen stresszes, és egyre digitálisabb világunkban.

A gerinctorna és a do-in egyesítése nagy mértékben megtámogatja egészségünk megőrzését illetve helyreállítását.

A gerinc legfontosabb funkciója, hogy a testünket szép egyenesen tartsa. A fizikai egyenesség, a medence és a fej harmonikus összekapcsolása a lelki-szellemi lényünknek is tartást ad. A gerinc megtartó erejének átélése segít jó válaszokat adni az élet kihívásaira és terheire. A lelkiállapotot is kifejezi, ha valaki lógatja a fejét, meghajolva jár, görbe a háta, stb. A gerinc állapotán látszik, hogy az élet terheit milyen hozzáállással viseli az ember. A do-in gyakorlataival megszólítjuk ezeket a lelki tartalmakat is. Lelki-szellemi szinten a gerinc köti össze föld energiáját, a jint, az égi energiával, a janggal.

Árak

Fodor Angéla

Shiatsu / Gerinctréning